Arkivens dag 

Lördag 10 november är det Arkivens dag. I år firar arrangemanget 20-årsjubileum under temat "Fest och glädje".

Den här gången firar vi i Hofors. Arkiv Gävleborg arrangerar dagen i samarbete med Hofors hembygdsförening. Det blir utställning med guldkorn ur arkiv från Hofors kommun, tipsrunda och korta föredrag. Hembygdsföreningen säljer fika. Öppet 11-15. Alla välkomna!

I Sverige firades dagen för första gången 1998. Sedan 2002 är det Arkivens Dag i hela Norden andra lördagen i november. Dagen brukar ha ett tema som arkiven kan - men inte måste - följa. 

2017 ägnades Söderhamn. Vi lånade plats på biblioteket med utställning om Söderhamns jultomteförening, LM Ericssons verkstadsklubb och Ingo Johanssons besök i Söderhamn. Kvinnornas semesterhem Vadtorp och skotten i Sandarne 1932 uppmärksammades i programmet som gjordes i samarbete med Hälsinglands museum, Sandarne kult och forskarföreningen Alir.

2016 års tema var ”Välkommen hem”. Gävles arkiv, bibliotek och museer samlades i Kulturhuset (samma hus som Fängelsemuseet). Arkiv Gävleborg visade material från Fahlstedts byggfirma och Gävle Folkets park. Dessutom visades filmer och filmklipp från Arkiv Gävleborg, Gävle kommunarkiv och Fängelsemuseet.

2015 års tema var ”Gränslöst” och platsen Rådhuset i Gävle. Även då var arrangemanget ett samarbete mellan flera av flera olika arkiv och museer samt stadsbiblioteket.

Mer om Arkivens dag finns att läsa här: http://www.arkivensdag.nu/