Primärkällor från Sandvikens kommun

Här hittar du primärkällor med arbetsuppgifter kopplade till källorna från olika tider, platser och föreningar i kommunen. Läs bakgrundsinformationen, klicka på primärkällorna och arbetsuppgifterna för att öppna som PDF-filer.

Senaste nytt i lokaltidningen

Den 23 september 1911 kom det första numret av Sandvikens Tidning ut. Då höll redaktionen till i Sellbergs fastighet och tidningen delades ut på eftermiddagarna. 1979 uppgick tidningen i Gefle Dagblad.

Här kan du läsa ett lite extra intressant nummer av tidningen från en speciell dag i maj 1945.  
Frälsning i Storvik

Att hyra lokaler har sedan länge reglerats i skriftliga kontrakt. Studera det här fina hyreskontraktet från 1899.Folkets hus i Gysinge

Många människor sökte sig till Folkets hus i Gysinge. Huset var en samlingsplats där man hade många olika aktiviteter. Läs mer här."Snälla pappa & mamma"

Så inleds Nils Jacob Gilles brev skrivet kring sekelskiftet 1900. Läs två av hans brev och få en unik inblick i en pojkes vardag vid 12 och 16-års ålder åren 1899 och 1903.

Nils J Gille blev en skicklig bergsingenjör och chef för See Fabriks AB i Sandviken.Bråk på Hyttgatan

Läs om hur ungdomar vållar problem för gäster och personal i Konsum-restaurangen i slutet av 1940-talet och in på 50-talet.

I tre protokoll från Konsumentföreningen beskrivs situationen och vilka lösningar föreningen testade.