Svart på vitt på hemsidan

I år flyttar Arkivens dag in hit på Arkiv Gävleborgs hemsida. På grund av coronaviruset kan det inte bli som vanligt med utställningar och föredrag någonstans i länet. Vi erbjuder i stället en utställning här som alla kan nå oavsett var man bor.

Årets tema är "Svart på vitt". Och vad är svart på vitt om inte gamla fotografier? Vi visar upp en liten, liten del av alla de foton som finns i våra arkiv. 

Arkivens dag uppmärksammas andra lördagen i november i hela Norden, dagen har ofta ett gemensamt tema. 

Arkiv Gävleborg har varit på olika ställen i länet genom åren. 2019 fanns vi på Hälsinglands museum tillsammans med bland andra Regionarkivet, Länsmuseet och Hälsinglands museum. Utställningar och föredrag hölls på temat "Gömt eller glömt".

2018 ordnade vi en dag i Hofors i samarbete med Hofors hembygdsförening  på det egna temat "Hofors hjälper - 100 år av engagemang".

2017 arrangerade vi Arkivens dag på biblioteket Söderhamn i samarbete med Hälsinglands museum, Sandarne kult och forskarföreningen Alir. 

2016 visade vi och andra arkiv och museer i Gävle upp oss och i Kulturhuset i Gävle (Fängelsemuseet). Även 2015 firade vi dagen gemensamt i Gävle, då på temat "Gränslöst" i Rådhuset. 

Maria Andrée, arkivarie på Arkiv Gävleborg, är länets kontaktperson för Arkivens dag.

Mer om Arkivens dag finns att läsa här: http://www.arkivensdag.nu/

Övre bilden: Blindbockslek med Hofors hälsoklubb på julfesten 1956. Foto: William Eriksson.
Mittenbilden: Harmångers Konsumtionsförenings försäljningsställe i Bringsta omkring 1900.
Nedre bilden: Barn från Frälsningsarmén i Delsbo. Foto taget 1920.