Fotografier i arkiven - Ockelbo

SSU, ABF eller både och?

Medlemmar ur någon socialdemokratisk ungdomsorganisation i Ockelbo-trakten. Kanske är det 1930-tal. Det verkar som att ABF är med på ett hörn. Att lära sig spela ett musikinstrument var ett vanligt studiecirkelämne, då som nu.

Frälsningsarmén 

Paraderande frälsningssoldater i full mundering. Det hänger ett sorgflor i fanan. Det är alltså ett begravningståg. Till höger syns Ockelbokårens högkvarter på Norra Åsgatan. Bilden bör vara tagen runt 1950.

Skidor på Bysjön

Skidtävlingar på Bysjön i samband med Ockelbo-spelen någon gång under tidigt 1900-tal. På skidor, till vänster i bild, står Jan Carl Brummer. Det var han som grundade Ockelbo Idrottsförening 1904.

Manskören 1904

Ockelbo manskör med Olof Karlsson i spetsen. Bilden är tagen 1904, samma år som kören grundades. Sjön i bakgrunden är med all sannolikhet Bysjön. Det ser ut som att bilden skulle kunna vara tagen vid Näsbacken.

Erlander i Jädraås

Tage Erlander var Sveriges statsminister mellan 1946 och 1969. Värmlänningen Erlander, som själv hade så kallade svedjefinnar i släkten, medverkar här vid arrangemanget Skogsfolkets dag i Åmot 1977.

S-kvinnor jubilerar

Jädraås socialdemokratiska kvinnoklubbs styrelse vid 40-årsjubileet 1962. Sittande fr v: Märta Hellsing, Lisa Andersson och Astrid Norman. Stående fr v: Marit Anderson och May Helgesen. Foto ur Arbetarbladets arkiv.Ugglebo arbetareförening

Redan 1867 grundades Ugglebo arbetareförening. Ett av föreningens huvudsyften var att bedriva handelsrörelse i kooperativ anda. Bilden är tagen inne i någon av Ugglebo arbetareförenings affärslokaler omkring 1915.

Stångjärnssmide 

Wij järnbruk anlades i slutet av 1700-talet och var i drift fram till 1933. Fotot är taget inne i stångjärnssmedjan någon gång på 1880-talet. I dag är anläggningen ett välbevarat industriminne, väl värt ett besök. Foto: Borg Mesch

Gårdfarihandlaren

Åren kring 1900 kom ofta en afroamerikansk gårdfarihandlare till Ockelbo. I boken Pärlfiskaren av Victor Berge kan man läsa om honom, bland annat att han hade med sig en gitarr som han brukade knäppa på. Vi vet tyvärr inte vad mannen heter.

Ordens- och missionshus

I Brattfors byggde godtemplare och missionsförbundare gemensamt ett kombinerat ordens- och missionshus. Byggnaden stod färdig år 1900. Fotot lär väl vara taget vid ungefär samma tid.