Fotografier i arkiven - Ovanåker

Lagkamrater

Långheds IF bildades 1932. Här kan vi se fotbollslaget som spelade under 1950-talet. Stående fr. v. lagledare Sven Eriksson, Arne Lind, Rune Arnells, Bertil Rosén, Sven Persson Tore Engh, Henrik Eriksson. Den främre raden fr. v. Alf Arvidsson, Evert Persson, Ove Brovall, John Olsson, Gösta Englund.

Ungdomståg

Filadelfia Kristen ungdom står det på baksidan av fotot. De går i demonstrationståg någon gång på 1950-talet. Kan vara genom Edsbyn. Tåget leddes av fanbärare med svenska flaggan och en blåsorkester. Tåget har passerat Olssons elbyrå.

Ett rökigt arbete

En okänd ung kolare har blivit fotograferad med sin spade uppe på milan. Ett slitsamt arbete vilket var både varmt och omgärdat av ohälsosam rök. Fotot är taget i Långhed omkring 1930.


Någonting att äta…

Interiör från konsumfilialen i Silfors. Framför de välfyllda hyllorna står Astrid Eriksson – Arvén. Det finns ingen uppgift när fotot är taget, men Gevaliapaketet kan ge oss en gissning på 1930 – 40 tal.

En skogsarbetare i tankar

En stämningsfull helgdagskväll i timmerkojan på Roxbovallen. Skogsarbetaren Johan Wolker sitter vid eldstaden och kokar sitt kaffe. Den trebenta kaffepannan står på hällen framför elden. Fotot är taget 1940.

Låt barnen komma till mig

Näsbyns söndagsskola år 1925. Vi vet ej vilka barnen är eller vad det är för papper de håller i. På marken kan man se att snön ligger kvar, men den lite lättare klädseln på en del av barnen tyder på att våren är i ankommande.

Räddningsaktion

Rädda Voxnadalen var en aktionsgrupp bildad 1980 som demonstrerade mot planerna att göra förvaringsrum för radioaktivt avfall på Svartboberget. I februari 1981 blockerade medlemmarna vägen till en borrningsplats. Det blev polisingripande och rättegångar. Fotot är taget i början av 1981.

Ny matta av trasor

En okänd kvinna någonstans i Ovanåkers kommun i mitten av 1900–talet. Det finns ingen information om fotot, men det är en talande bild. Det är med en bestämdhet och en stolthet kvinnan arbetar med sin väv. Fotograf Olov Johansson, Alfta. Tor-Gunnar Wolkers personarkiv.

Erik och hans skottkärra

På foto ser vi Erik Wolker vid sågverket i Silfors. Troligen deltar han i arbetet med att återställa sågverket efter branden som härjade där 1938. I bakgrunden kan man se en raserad skorsten.

Surfar på stockar

Genom Ovanåkers kommun rinner älven Voxnans biflöde Gryckån. En viktig farled för timmerflottning. Troligen färdas dessa 3 män i en timmerränna någonstans längs Gryckån. Mannen till höger är Olov Wolker, de två andra är för oss okända. Fotot är taget 1934.