Hem » För skolor » Studiematerial

Studiematerial

Använd våra inskannade dokument med färdiga arbetsuppgifter direkt i klassrummet. De är indelade kommunvis och kan fungera som inspiration, övning i att läsa, värdera och tolka källor eller som lokala exempel på historiska förändringsprocesser. Arbetsuppgifternas svårighetsgrad varierar.

Målgruppen för de flesta uppgifter är åk 7-9 och gymnasiet. En del uppgifter är anpassade för åk 4-6.

 

Välj kommun

Se även

Arkiv Gävleborg har även lektioner på Sveriges historia
Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för skolan. Här kan lärare hitta inspiration till historielektionerna och elever få tillgång till material som utgår från historiska föremål.

Arkiv Gävleborg har tagit fram ett digitalt arbetsmaterial för skolan i samarbete med Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg. I fokus är tre konflikter i länet som rör fackföreningsrörelsen och föreningsrätten. De utspelar sig på tre platser: i Ljusne 1905, Mackmyra 1906 och Sandarne 1932.

Tidningsartiklar, fotografier, vykort, protokoll, fanor, standar och affischer ger olika perspektiv på händelserna. Primärkällorna ger elever möjlighet att göra jämförelser, källkritiska överväganden och undersöka hur historia kan brukas i olika syften.

Materialet är fritt att ladda ner och använda i sin helhet, eller att välja ut delar som passar andra upplägg.

Målgrupp: åk 7-9 och gymnasiet

Kortfilmen ”Finns det en gräns” (25 min.) handlar om engagemang, demokrati, yttrandefrihet, aktivism, martyrskap och historiebruk. Filmen är producerad 2015 av Hälsinglands Museum, Länsmuseet Gävleborg och Arkiv Gävleborg. Länkar till filmen:

Kortversion Del 1: vimeo.com/128301981
Kortversion Del 2: vimeo.com/128301980
Kortversion Del 3: vimeo.com/128296069
Hela filmen: https://vimeo.com/128307408 

Lärarhandledningen innehåller tips på hur filmen kan användas i klassrummet. Där finns analysfrågor och historiska dokument som visar olika aspekter på engagemang och aktivism i Gävleborgs län.

Skip to content